FaceBook blog.hu

Marketing - Blogok

Így ünnepli a világ a Húsvétot

2012.04.08

„Föltámadás a földi tájakon” – városi húsvétolás szerte a világon. Páder Petra írása.

Húsvét tavaszváró ünnep. Remény a napfényben, a feltöltődésben, megújulásban. Az idő csábító, kirándulásra hív, a városok csalogatnak, nyüzsgéssel- élettelivé válnak. Keresztény hit szerint a feltámadás ünnepe, a megváltás üzenetét közvetíti. Az az időszak, mely megújít, megtisztít, újraformál bennünket. Böjtöt, méregtelenítő kúrákat tartunk, feltöltődünk testileg-lelkileg. Az ember ilyenkor kinyitja érzékszerveit, megérzi a természet rezdüléseit, meghallja hívó szavát. Ideje felocsúdni a lassú, komorabb, hideg napok után. Fedezzük fel a húsvéti díszbe öltözött tavaszi városokat, így megláthatjuk hogyan elevenednek meg Juhász Gyula szavai, vagyis milyen is igazából a „föltámadás a földi tájakon”.

Az emberek évezredek óta különböző formában ünneplik a tavaszt, a természet megújulását. Szokásaink, tradícióink eltérőek, egyben mégis egyezünk, szeretünk ünnepelni, élményekkel gazdagodni. A hagyományok öröklődnek, nekünk pedig csak élveznünk kell, belemerülni lehetőségeibe. Tavasszal, húsvét közeledtével a kertekben nárciszok, tulipánok tündökölnek, a konyhákban sonka és torma illat kering, tojások sorakoznak kiskosárkákban díszítésre és főképp locsolókra várva. A fiúk kölnit, szódásszifont, esetleg vödröt igyekeznek beszerezni a hagyományok megelevenítéséhez, a lányok sütnek-főznek, apró ajándékokat készítenek. Húsvéthoz nem tartozik állandó dátum, a Nap mellett a Hold mozgásától is függ. Pontosabban húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, melynek számítási módszerét a katolikus egyház 1581-ben kánonban rögzítette. Dátumtól függetlenül azt mindenki érzi ilyenkor április tájt, hogy ideje az újjászületésnek, a feltöltődésnek. Remek alkalom, hogy kimozduljunk, újabb régiókat ismerjünk meg.

Csipkézett tojások
Forrás: minok.hu/cimke/husvet/

 

Semana Santa
Egy spanyol húsvéti körmenet miben is különbözik egy magyar szertartástól? Madridban és Andalúziában látványos körmenetekkel ünneplik a feltámadást. Az élen egy bibliai jelenetet, vagy személyt megjelenítő szobrot, mondhatni monstrumot vonultatnak fel. Ezeknek a közel 2000 kg-os szobroknak a hordozásáért versengenek a spanyolok. Különleges megtiszteltetés, ha valakit végül kiválasztanak és így órákon át, lassú menetben, énekelve vonulhat végig a városon. Mások Madrid óvárosának kanyargó kis utcáit járják mezítláb, vagy éppen béklyóval a lábukon, hosszú süvegekben, melyek elfedik arcukat, és így hordozzák keresztjüket. Aragóniában egyedülálló módon nagypénteki dobolást tartanak. Sevillában pedig él egy hagyomány, melyet a cofradias-ok, vagyis különböző vallásos egyesülések tagjai tartanak életben, akik egy-egy városrészben egymás közelében laknak. Minden évben rájuk jellemző, más-más színű és szabású öltözékben vesznek részt a menetben a különféle csoportok.

Spanyol húsvéti felvonulás

 

Feldíszített ökrösszekér a levegőben
Mélyen vallásos népről lévén szó, az olaszoknál a húsvét központi szerepet játszik, s még a karácsonynál is nagyobb figyelmet szentelnek neki. A szent nagyhéthez rengeteg szokás és rituálé kötődik. Városonként más-más hagyománnyal ismerkedhetünk meg. Firenzében például, egy 500 éves hagyományhoz híven, húsvétvasárnap elindul a tüzes-robbanó kocsi menete. Ezen a feldíszített ökrösszekéren egy 30 láb magas kosár található, melyet díszbe öltöztetett fehér ökrök irányítanak és 150, korabeli jelmezekbe öltözött katona kísér. A kosár valójában petárdákkal és tűzijátékokkal ékesített doboz, mely a szent tüzet jelképezi. Délben a mise idején egy fehér galamb formát engednek le a dóm falán, mely elérve a dobozt begyújtja a petárdákat. Róma legmagasabb rangú bazilikájában, a lateráni bazilikában lábmosással kezdődik a húsvét. Amint Jézus az utolsó vacsorán megmosta lábát 12 apostolának, úgy mossa az egyházfő jelképesen 12 papjának. Nagycsütörtökön elnémulnak Róma és a világ katolikus templomainak harangjai. Hogy aztán a feltámadáskor újra hallassák hangjukat. Nagypénteken impozáns környezetben, a Colosseumnál vehetünk részt a hagyományos keresztúton. Nagyszombati szertartás része a tűzszentelés és a fény bevitele a templomba. Húsvétvasárnap pedig részesülhetünk a pápa Urbi et Orbi áldásában, vagyis a „városnak s földkerekségnek”, vagyis az egész világnak szóló áldásban. Ilyenkor több tízezer ember gyűlik össze a Szent Péter téren, hogy meghallgassák a pápa húsvéti üzenetét.

Ökrösszekér felvonulás Firenzében
Forrás: http://www.villettabartolini.com/Prossimamente-lo-Scoppio-del-carro-a-Firenze.htm


Szicíliába is érdemes ellátogatni az ünnep közeledtével. A természeti csodák mellett a városok különleges meglepetéseket is tartogatnak ilyenkor. San Fratelloban egészen különös alakok lepik el a várost ezen a tavaszi ünnepen. Az ember egy pillanatra elgondolkodik, hogy melyik évszakban is jár. Mikulás ünnepséget idéző jelmezekkel találkozhatunk. Ugyanis a városi férfiak ördögöknek öltöznek, színes ruhákkal, vörös maszkkal díszítik testüket és így zajongják körbe a várost már kora reggel. Csörömpölnek, trombitálnak, rosszalkodnak. Ahogy telnek az ünnep napjai, úgy csendesednek le a júdeaiakat jelképező ördögök. Prizziben is ördögök lepik el a várost, akik hagyományos táncot járnak. Félelmetes vasálarcok mögé rejtik el arcukat, jelképezve, hogy Jézus halálával az emberek kiszolgáltatottá váltak a gonosznak. Ezek a rémisztő alakok végigrohanva a városon, elrabolják a járókelők lelkét. Céljuk Krisztus és a Szűzanya délutáni találkozójának megakadályozása, s miután ez nem sikerül, vereségüket elismerve véget ér a húsvéti randalírozás. Terrasini legényei, a schiettók egy különleges versenyen mérettetnek meg ilyenkor. A lányok szeme láttára egy körülbelül 50 kg-ot nyomó, pompásan feldíszített narancsfát kell egy kézzel az ég felé emelniük.

Húsvéti ördögök
Forrás: cantinerallo.wordpress.com/2010/03/31/a-pasqua-prizzi-balla-con-i-diavoli/


Természetesen nem maradhat ki az étkezés öröme, a gasztronómiai szokások, melyek az alapokban egyeznek ugyan, de részleteiben csak a fantázia szabhat határt. Az egyik legelterjedtebb édesség a colomba, ami magyarul galambot jelent. Kalácstésztára emlékeztető sütemény tésztájába szárított gyümölcsöket, narancsdarabokat kevernek, tetejére mandulareszelék kerül. A legtöbb olasz sütemény a hagyományoknak megfelelően liszt, tojás, cukor és olivaolaj keverékéből készül, és különböző formát öltenek húsvét alkalmából. A gyerekek ilyenkor a galamb, harang, nyúl formájú sütiket részesítik előnyben, főleg, hogy ez alkalomból ajándék is található a belsejükben. Mint ahogy az óriás csokitojások is hasonló szerepet töltenek be húsvétkor. Belsejükben számos játék, Superman, Barbie bújik meg, de nem ritka az a különleges tojás sem, mely Swarovski kristályt rejt magában. Az olasz Ferrero cég is meglátta a lehetőséget. Kinder részlege nagyméretű Kinder-tojásokat gyárt szintén rengeteg meglepetéssel a belsejében.

Hazai tájakon
Magyarországon az egyházi szertartásokon túl, a sült bárány és a tormás sonka élvezete mellett, az ajándék és festett tojás keresés örömét fűszerezvén még létezik egy szokás, mely hazánk jellegzetessége. A locsolkodás magyar népszokás és már a XVII. századra visszanyúlik. A kölnivel, szódával vagy vödör vízzel való locsolás ősi termékenységi rítusra utal, illetve Jézus feltámadásakor a hírt vivő asszonyokat vízzel locsolták a kétkedő katonák. Ezen a napon többször kell ruhát váltani, és a nem túl kellemes pacsulik után nem árt egy alapos hajmosás sem. Hogy a fiúk elnyerjék a lányok szívét, vagy egyáltalán a rokonszenvüket, frappáns verssel ajándékozzák meg a nekik kedves hölgyeket, akiknek szíve ellágyul a vers hallatán, ám ekkor jön csak a „hidegzuhany”. A lányok hálájuk jeléül, hogy nem hagyták őket elhervadni, saját kezűleg készített hímes tojást ajándékoznak a fiúknak. Lassan feledésbe merülő hagyomány a vesszőzés, mikor is vékony fűzfavesszővel kergetik a lányokat, és ha elérik finoman meg is csapkodják őket.

Hollókői locsolkodás
Forrás: http://www.ungarnprogrammtourism.com/tdcategory-hagyomany-fesztival.html


A Cserhát belsejében fekszik egy kis település, amelyet ma is a húsvéti hagyományok fémjeleznek. A Világörökség faluja címet viselő Hollókő húsvét alkalmából díszbe öltözik. A falu jelképe a középkori eredetű fazsindelyes templom, mely az ófalu közepén áll. A település fatornácos házait ma is lakják, és idegenforgalmi szálláshelyként is működnek. Húsét táján kicsik és nagyok igyekeznek megeleveníteni Palócföld tradicionális húsvéti szokásait, hiedelmeit. A vallási szertartásokon túl, mely húsvétvasárnapi szabadtéri szentmisével és díszes körmenettel nyitja a fesztivált, napokon át hagyományőrző együttesek zenélnek és néptáncosok folklór bemutatója szórakoztatja az odalátogatót. Az ófalu mesterségek utcájában hazai kézművesek portékáiból válogathatunk és bepillantást nyerhetünk mesterségük fortélyaiba. Ügyességi és sportjátékok teszik teljessé a programot. Asszonyok, lányok maguk is népviseletbe öltözhetnek és így állhatnak az óránként megjelenő locsoló fiúk elé, akik nemes egyszerűséggel a kútból merített hideg vízzel öntik nyakon a vállalkozó szelleműeket. Aki a nagy zsibongás és ünneplés forgatagából kicsit kimenekülne, az látogasson el Csák Máté egykori birtokára, az ófalú fölé emelkedő XIII. század végén épült várba, ahol például panoptikum, vármúzeum, kőtár fogadja az odalátogatót.

Balatonboglári óriástojás
Forrás: : http://www.balatonboglari-hirhatar.hu/hirek/megfestettek-a-varos-orias-husveti-tojasat


Nem csak a nyuszi hozhat ajándékot. Nemes gesztusként Balatonboglár testvérvárosa Kalinovác készített egy óriási húsvéti tojást. Hivatalosan április 9-én adják át a Balatonbogláriaknak. Került rá minden, ami Boglárra és a vidékre utal. A gömbkilátó, a hullámzó Balaton, Szent István, a helyi templom és még egy sellőlány is díszíti az óriási ajándékot.


Páder Petra

 

Teljes cikk itt.
Forrás: Márkagyár blog
 
Címkék: blog, ünnep
vissza az előző oldalra

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung, hogy a legtökéletesebb képélményt alkossák meg a HDR10+ technológiával

Tovább

Négynapos sörünnepet rendeznek a Szabadság téren

Sörünnepet rendeznek június 15 és 18 között a Szabadság téren Belvárosi Sörfesztivál néven. 

Tovább

A Decathlon új kezdeményezése mozgásba hozza az országot

A Magyarországon piacvezető Decathlon hitvallásának egyik alappillére a mozgás népszerűsítése, a vállalat küldetésének tekinti, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a sportolás örömét. Kutatások bizonyítják, hogy ma több mint 4 millió magyar...

Tovább

Környezettudatos üveghulladék gyűjtés a SPAR áruházaiban

Környezetünk megóvása érdekében a SPAR Magyarország már valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházában biztosítja a csomagolási üveghulladék elhelyezését.

Tovább

Tehetséges focistákról szól az új Disney-sorozat

Új, focis sorozat indul a Disney Csatornán, ami nem csak a fiúk figyelmét fogja lekötni, hisz az izgalmas történések a lány nézők számára is bőven tartogatnak meglepetéseket. 

Tovább

Geomédia: Jön a magyar Turning Points

Hamarosan már magyar nyelven is kapható lesz a The New York Times évkönyve, a Turning Points. 

Tovább

Zenekar a lépcsőn

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt idén is a Visionary 7 készítette. A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt...

Tovább

“Adjátok vissza lányainkat”

Nemzetközi kampányhoz csatlakozott a Music FM

Tovább

Kállay-Saunders András 5. lett az idei Eurovízión!

Az 59. Eurovíziós Dalverseny döntője Koppenhágában került megrendezésre. Így Dánia egyedülálló módon másodszorra rendezhette meg a neves dalversenyt. Mint minden évben, így most is két elődöntő zajlott le. A hat döntős országgal együtt huszonhat...

Tovább

Az egyedülálló diplomások gyorsabban találnak párt

Előnyt vagy hátrányt jelent, ha egy társkereső diplomás? Vajon máshogy keresnek párt maguknak a diplomások az interneten? Az első kérdésben megoszlanak a vélemények, de a megkérdezett diplomás egyedülállók jelentős részének igenis számít, hogy...

Tovább

Még 15 napig nevezhetsz! - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

November 15-ig még lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra, ahol 25 kategóriában várják a nevezéseket. 

Tovább

Tantárgy lett ’Az Év honlapja’ pályázat

A Budapesti Metropolitan Főiskola decembertől felveszi tantárgyai közé az idén 14. alkalommal megrendezett ’Az Év honlapja’ pályázatot. 

Tovább

Veszélyben a Google titkos kereső algoritmusa?

A Google kereső titkos algoritmusa, mely ugyanakkor a Google szíve-lelke, lehet, hogy többé már nem is olyan titkos.

Tovább

5000 négyzetméteres közpark és high-tech konténerkilátó az AGORA Budapest építkezésén

Március óta zajlanak az AGORA Budapest építési munkálatai. A projekt ingatlanfejlesztője, a HB Reavis rendhagyó módon a fővárosi közösséget és jövőbeli bérlőit lepte meg egy saját építési területéből leválasztott 5000 négyzetméteres zöld...

Tovább

Formabontó közterületi kampány: szobrot tisztított a Neatly

Nemrégiben indult el Budapesten a magyar Neatly, mely ruhatisztítást és vasalást kínál online megrendelésre.

Tovább

Tokaji furmint, tokaji palackban

Kortárs formatervezésű borospalackokból nincs hiány a világban, borvidéki, autentikus palackforma azonban nem született. Ipacs Géza grafikus ebből kiindulva tervezett a tokaji száraz furmint nemzetközi sikereit támogató, időtálló palackot.

Tovább

A MITTE Communications új ügyfelekkel zárja az évet

A MITTE Communications 2014 második felében új partnerekkel bővítette ügyfélkörét. A stratégiai kommunikációs ügynökség irodája emellett jelölt az Iroda.hu szakportál által meghirdetett "Az Év Design Irodája" versenyen, melynek...

Tovább

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Gulyás Jánost nevezték ki az MEC Wavemaker közép- és kelet-európai vezetőjének

Gulyás Jánost, az MEC Magyarország ügyvezetőjét nevezte ki a vállalatcsoport az MEC Wavemaker vezetőjének a közép- és kelet-európai régióban. A kinevezést Jeremy Clark, az MEC Wavemaker EMEA-régióbeli vezérigazgatója jelentette be.

Tovább

10

1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Art of Print

Az Art of Print tevékenységének alapját képezi a digitális nyomdatechnológia alkalmazásával történő kültéri és beltéri reklámyanyagok...
További információk

hírlevél feliratkozás

legolvasottabb cikkek

álláskereső

Miklós Bernadett

Design Terminál, marketing és rendezvény vezető

Tovább

szavazás

Mi a véleménye a kreatív közterületi megoldásokról?

Rontják a város képét, nem tetszenek.
0%
Egy modern városban ezek megszokott dolgok.
0%
Olyan kevés van, nem is tűnik fel a jelenlétük.
0%
Tetszenek, és működnek is.
0%
Remek eszközök ezek a városmarketinghez, még többet!
97%
Korábbi szavazások

címkefelhő

áruház balaton cider coca cola corvin design display divat fiat fifa google horeca iphone karácsony könyv közbeszerzés kutatás laptop márka marketing okostelefon olimpikon online papp-váry porszívó rádió reklám rendezvény tablet tesco tévé turizmus vostro adidas aktuális arc alapítvány alkalmazás alkoholista állás allee amazon ambient apple arany penge arculat ásványvíz atl audi autó autómárka axe baba Bakos Csenge M. bank Bank baranyi réka beckham belső pr Benetton betiltás bírság blackberry blog bond bookline bor borfesztivál borsodi botrány brand btl budapest buli bulvár burger king cba classfm coke csoki csr danone David Hasselhof dekoráció dell design díj direkt marketing disney divat durex electrolux energiaital engagement étterem facebook fanta fejlesztés ferrari fesztivál film flashmob fluor fmcg foci fogyasztói bevonás fogyasztói szokás fogyasztóvédelem fotó fröccs futball fúzió gasztro gemius generali gerilla goodwill google grafika HD Honti heineken herceg hirdetés hírnév honda horec horeca humor hungarofest IBM ikea imázs index innováció instagram interjú internet ipad iphone iphone 5s iptv ital járműreklám játék jog k kampány karrier kávé Kazár Olívia Kenderesi kiállítás kocsma kóla kommunikáció konferencia könyv közmédia közösségi média kreatív kreatív közterület kríziskommunikáció kultúra kupon kutatás kutya kutyaszar lájk lap led lego lenovo libri logó london lottó luxus magazin magyarország márka marketing márton orsolya mcdonalds média médiatanács médiatervezés médiatörvény mém mercedes microsoft mikulás mindigtv mini mobil mol mozi MTVA multicégek munkaügy múzeum neofm nespresso nevetés nike nokia nyár nyomda nyomtatott sajtó obama olimpia online országimázs pálinka pályázat papp-váry paralimpikon paypal Pécs pepsi pepsi, retró, personal branding pinterest plakát playboy pláza politika pr prankvertising PRGN public relations puma QR rádió redbull reklam reklám reklámajándék reklámfelügyelet reklámfilm reklámipar reklamipar reklámjog reklámkivitelezés reklámklub reklámügynökség reklámzene rendezvény RTL sajtburesz sajtó samsung sanoma Slow Budapest social social media soproni sör söröcske spar sport starbucks stella artois strand stratégia szabadalom szálloda szatyor szerencsejáték szex Szili Eszter színház szlogen t-home T-mobile tablet tanulmány targeting társadalom tehetségkutató telefon telekommunikáció telenor termékbevezetés tesco törvény trend turizmus tv twitter üdítő ügyfél ügynökség újság unicef unicum ünnep usa utazás üzlet válság városmarketing vásárcsarnok védjegy vendéglátás verseny vicces vidámpark vine vírus vodafone vodka volkswagen VW web web2 webshop westend workshop wwf yogabook youtube zene

partnereink

Média partnereink

    

Szakmai partnereink


 


 


tudásbázis