FaceBook blog.hu

Marketing - Márka

Így nyomta le a Samsung a Nokiát

2012.06.13

Néhány év múlva, az üzleti iskolákban, főiskolákon talán tanítani fogják azt a metodikát,és módszert, ahogy a Samsung nem csak hogy beérte, de csúnyán le is hagyta a finn telefonos céget. 

Pedig nem lehet azt mondani, hogy a Nokia ne lett volna erős márka még néhány évvel ezelőtt. Mégis, manapság egyre kevésbé vannak szem előtt. Miközben a Samsung abszolút versenyben van mind az Apple-lel, mind a többi gyártóval szemben, bizonyos számokban pedig piacvezető lett.

Amikor egy nagyobb lélegzetű esemény, mint például a Nokia hanyatlása, szépen elkezd ismertté válni a piac hasonszőrű szereplői számára, akkor csak kevesen vannak, akik esetleg kielemeznék a helyzetet. Nem olvasnak utána, illetve nem tartják fontosnak azt, hogy a kialakult helyzetből kellő mennyiségű tapasztalatot gyűjtsenek. Még akkor is, ha ők csak ártatlan szemlélődők, esetleg nevető harmadikak a szituációban. A Nokia-Samsung sztori pont olyan, amit érdemes átrágni.Mi az, amit tehát tanulhatunk a koreai és a finn cég csatájából? Abból a csatából, amit a mi fejünkben vívott a két cég. Mitől lett olyan szép és fényesen csillogó a Samsung emblémája, mint a magyar kard? Na és hol esett térdre a Nokia?

Amiben a Samsung rettenetesen jó, az az emberi tényező figyelembe vétele. Az emberek ugyanis - éljenek bármilyen környezetben is – ugyanolyan jó dolgokra vágynak. Hiába tolongtak tehát az ajtóban a jobbnál jobb okostelefon prototípusok, hiába kavarta fel a piacot az iPhone. A finn cég makacsul ellenállt a mobil forradalomnak. Hitetlenek voltak, mint Robin Hood, nem volt egy látnok vezére a cégnek. Talán nem érezték meg kellő gyorsasággal a vér szagát. Azt a szagot, amit érezni lehetett az első iPhone bemutatóján; valami más, új és egyedi szagot.Amíg tehát a Nokia egyszerűen csak tovább kapcsolta a TV-t az Apple reklámok láttán, addig a Samsung felismerte a lehetőséget, és minden erőforrását ebbe az új, akkor még gyerekcipőben járó szegmensbe injektálta.

Felismerték továbbá annak a két országnak a hatalmas vásárlóerejét, amiből egy jó nagy szeletett vágtak ki maguknak. India és Kína volt ez, a világ lakosságának közel harmada itt él. Gondoljunk csak bele, mekkora piacot jelent ez. Arról az iszonyatos technológiai fejlődésről már nem is ejtek most szót, amit e két keleti ország képvisel. A Nokia pedig még mindig csak a fejét vakargatta.Ha az ember egy saját kategóriát hoz létre, az hatalmas előnyt jelenthet, ahogy Al Ries meg is fogalmazta azt a ”22 vastörvényben”. A hangsúly most mégis inkább a feltételes módon van. Mert sajnos akár túszul is ejthet ez a megkötés, mert tetszik vagy sem, az idő elmehet felettünk, ahogy ez a Nokiaval meg is történt. Mindemellett a cég nem volt elég flexibilis ahhoz, hogy a piaci elvárásokkal együtt ők is formálják az üzletpolitikájukat. Anno a ’Connecting People’ megteremtette a megbízható és markáns üzleti mobilok piacát.

A gond csak az, hogy a ’Connecting People’ szép lassan már nem tükrözte a modernebb fogyasztói szükségletet. A ’People’-ből szép lassan inkább 'content', tartalom lett. A képzeletbeli skálán elmozdultunk az emberektől távolodva, az egyedi, innovatív tartalmakig. Ami az okostelefonok létének alapját képezik. A második aranyszabály, amit a Nokia elrontott tehát, a túlságosan is széles, általános pozícionálás. A Nokia lemaradt egy körrel megint, a Samsung pedig szépen vette a lapot, mert nem megteremtette a saját piacát, hanem felült a mások által gerjesztett hullámra.Végül a Samsung belátta, hogy a HR és a marketing bizony kéz a kézben jár. Mind a kettő alapvetően határozhatja meg a cégünk által elérhető eredményeket. Lee Kun-Hee, a Samsung vezérigazgatója olyan vállalati légkört teremtett, amelyben van létjogosultsága és helye minden egyes lángoló elmének. Továbbmegyek, egyenesen vadászik a fiatal, innovatív tehetségekre, amelyek ma már hátán viszik a dél-koreai céget. Tisztelik a rutint, és hatalmas összeget ölnek a tehetséggondozásba. Így integrálva a modern kapitalista üzletmodellt, és a keleti kultúrát.

Na és mit jelent számokban az, ha valaki képes a piaci változásokat lekövetni? Nos, a Samsung mára a koreai GDP 1/5-ét adja, teljes exportjának pedig 13%-át. Az pedig, még testvérek között is nagy pénz. 

A sztori pedig folytatódik. A legújabb hírezések arról szólnak, hogy a Samsung talán fel is vásárolná a Nokia-t...

 

Lukácsi Zsolt
(reklámipar)

 

Forrás és adatok: Helen Edwards tanulmánya alapján

 
 
Címkék: mobil, nokia, samsung
vissza az előző oldalra

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung, hogy a legtökéletesebb képélményt alkossák meg a HDR10+ technológiával

Tovább

Négynapos sörünnepet rendeznek a Szabadság téren

Sörünnepet rendeznek június 15 és 18 között a Szabadság téren Belvárosi Sörfesztivál néven. 

Tovább

A Decathlon új kezdeményezése mozgásba hozza az országot

A Magyarországon piacvezető Decathlon hitvallásának egyik alappillére a mozgás népszerűsítése, a vállalat küldetésének tekinti, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a sportolás örömét. Kutatások bizonyítják, hogy ma több mint 4 millió magyar...

Tovább

Környezettudatos üveghulladék gyűjtés a SPAR áruházaiban

Környezetünk megóvása érdekében a SPAR Magyarország már valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházában biztosítja a csomagolási üveghulladék elhelyezését.

Tovább

Tehetséges focistákról szól az új Disney-sorozat

Új, focis sorozat indul a Disney Csatornán, ami nem csak a fiúk figyelmét fogja lekötni, hisz az izgalmas történések a lány nézők számára is bőven tartogatnak meglepetéseket. 

Tovább

Geomédia: Jön a magyar Turning Points

Hamarosan már magyar nyelven is kapható lesz a The New York Times évkönyve, a Turning Points. 

Tovább

Zenekar a lépcsőn

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt idén is a Visionary 7 készítette. A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt...

Tovább

“Adjátok vissza lányainkat”

Nemzetközi kampányhoz csatlakozott a Music FM

Tovább

Kállay-Saunders András 5. lett az idei Eurovízión!

Az 59. Eurovíziós Dalverseny döntője Koppenhágában került megrendezésre. Így Dánia egyedülálló módon másodszorra rendezhette meg a neves dalversenyt. Mint minden évben, így most is két elődöntő zajlott le. A hat döntős országgal együtt huszonhat...

Tovább

Az egyedülálló diplomások gyorsabban találnak párt

Előnyt vagy hátrányt jelent, ha egy társkereső diplomás? Vajon máshogy keresnek párt maguknak a diplomások az interneten? Az első kérdésben megoszlanak a vélemények, de a megkérdezett diplomás egyedülállók jelentős részének igenis számít, hogy...

Tovább

Még 15 napig nevezhetsz! - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

November 15-ig még lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra, ahol 25 kategóriában várják a nevezéseket. 

Tovább

Tantárgy lett ’Az Év honlapja’ pályázat

A Budapesti Metropolitan Főiskola decembertől felveszi tantárgyai közé az idén 14. alkalommal megrendezett ’Az Év honlapja’ pályázatot. 

Tovább

Veszélyben a Google titkos kereső algoritmusa?

A Google kereső titkos algoritmusa, mely ugyanakkor a Google szíve-lelke, lehet, hogy többé már nem is olyan titkos.

Tovább

5000 négyzetméteres közpark és high-tech konténerkilátó az AGORA Budapest építkezésén

Március óta zajlanak az AGORA Budapest építési munkálatai. A projekt ingatlanfejlesztője, a HB Reavis rendhagyó módon a fővárosi közösséget és jövőbeli bérlőit lepte meg egy saját építési területéből leválasztott 5000 négyzetméteres zöld...

Tovább

Formabontó közterületi kampány: szobrot tisztított a Neatly

Nemrégiben indult el Budapesten a magyar Neatly, mely ruhatisztítást és vasalást kínál online megrendelésre.

Tovább

Tokaji furmint, tokaji palackban

Kortárs formatervezésű borospalackokból nincs hiány a világban, borvidéki, autentikus palackforma azonban nem született. Ipacs Géza grafikus ebből kiindulva tervezett a tokaji száraz furmint nemzetközi sikereit támogató, időtálló palackot.

Tovább

A MITTE Communications új ügyfelekkel zárja az évet

A MITTE Communications 2014 második felében új partnerekkel bővítette ügyfélkörét. A stratégiai kommunikációs ügynökség irodája emellett jelölt az Iroda.hu szakportál által meghirdetett "Az Év Design Irodája" versenyen, melynek...

Tovább

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Gulyás Jánost nevezték ki az MEC Wavemaker közép- és kelet-európai vezetőjének

Gulyás Jánost, az MEC Magyarország ügyvezetőjét nevezte ki a vállalatcsoport az MEC Wavemaker vezetőjének a közép- és kelet-európai régióban. A kinevezést Jeremy Clark, az MEC Wavemaker EMEA-régióbeli vezérigazgatója jelentette be.

Tovább

07

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Molnár és Faragó Bt.

A Molnár és Faragó Bt. több mint 10 éve foglalkozik nyomdaipari szolgáltatásokkal, vállalkozásunk pedig több mint 15 éves múltra tekint vissza....
További információk

hírlevél feliratkozás

legolvasottabb cikkek

álláskereső

Miklós Bernadett

Design Terminál, marketing és rendezvény vezető

Tovább

szavazás

Mi a véleménye a kreatív közterületi megoldásokról?

Rontják a város képét, nem tetszenek.
0%
Egy modern városban ezek megszokott dolgok.
0%
Olyan kevés van, nem is tűnik fel a jelenlétük.
0%
Tetszenek, és működnek is.
0%
Remek eszközök ezek a városmarketinghez, még többet!
98%
Korábbi szavazások

címkefelhő

áruház balaton cider coca cola corvin design display divat fiat fifa google horeca iphone karácsony könyv közbeszerzés kutatás laptop márka marketing okostelefon olimpikon online papp-váry porszívó rádió reklám rendezvény tablet tesco tévé turizmus vostro adidas aktuális arc alapítvány alkalmazás alkoholista állás allee amazon ambient apple arany penge arculat ásványvíz atl audi autó autómárka axe baba Bakos Csenge M. bank Bank baranyi réka beckham belső pr Benetton betiltás bírság blackberry blog bond bookline bor borfesztivál borsodi botrány brand btl budapest buli bulvár burger king cba classfm coke csoki csr danone David Hasselhof dekoráció dell design díj direkt marketing disney divat durex electrolux energiaital engagement étterem facebook fanta fejlesztés ferrari fesztivál film flashmob fluor fmcg foci fogyasztói bevonás fogyasztói szokás fogyasztóvédelem fotó fröccs futball fúzió gasztro gemius generali gerilla goodwill google grafika HD Honti heineken herceg hirdetés hírnév honda horec horeca humor hungarofest IBM ikea imázs index innováció instagram interjú internet ipad iphone iphone 5s iptv ital járműreklám játék jog k kampány karrier kávé Kazár Olívia Kenderesi kiállítás kocsma kóla kommunikáció konferencia könyv közmédia közösségi média kreatív kreatív közterület kríziskommunikáció kultúra kupon kutatás kutya kutyaszar lájk lap led lego lenovo libri logó london lottó luxus magazin magyarország márka marketing márton orsolya mcdonalds média médiatanács médiatervezés médiatörvény mém mercedes microsoft mikulás mindigtv mini mobil mol mozi MTVA multicégek munkaügy múzeum neofm nespresso nevetés nike nokia nyár nyomda nyomtatott sajtó obama olimpia online országimázs pálinka pályázat papp-váry paralimpikon paypal Pécs pepsi pepsi, retró, personal branding pinterest plakát playboy pláza politika pr prankvertising PRGN public relations puma QR rádió redbull reklam reklám reklámajándék reklámfelügyelet reklámfilm reklámipar reklamipar reklámjog reklámkivitelezés reklámklub reklámügynökség reklámzene rendezvény RTL sajtburesz sajtó samsung sanoma Slow Budapest social social media soproni sör söröcske spar sport starbucks stella artois strand stratégia szabadalom szálloda szatyor szerencsejáték szex Szili Eszter színház szlogen t-home T-mobile tablet tanulmány targeting társadalom tehetségkutató telefon telekommunikáció telenor termékbevezetés tesco törvény trend turizmus tv twitter üdítő ügyfél ügynökség újság unicef unicum ünnep usa utazás üzlet válság városmarketing vásárcsarnok védjegy vendéglátás verseny vicces vidámpark vine vírus vodafone vodka volkswagen VW web web2 webshop westend workshop wwf yogabook youtube zene

partnereink

Média partnereink

    

Szakmai partnereink


 


 


tudásbázis