FaceBook blog.hu

Marketing - Politika / Társadalom

Célkeresztben az internet a 2014-es választások előtt

2014.01.28

A köztéri hirdetések megszüntetésével az internet még jelentősebb felületté vált a 2014-es választások előtt. A választáson induló pártok ezért is kénytelenek az online jelenlétükre koncentrálni, hogy minél több választóhoz eljuttassák üzeneteiket.

Ez által a hivatalos holnapok, a Facebook oldalak, Youtube csatornák, Google plus és Twitter oldalak válhatnak a szavazatok megszerzésének hatékony eszközévé. - írja a kulcsszó.hu

Akár egy választást is eldönthet egy jól felépített internetes kampány, amint azt Obama amerikai elnök példája is mutatja. A kulcsszo.hu felmérésében azt vizsgálta, melyik párt, mennyire tudatosan él az online marketing eszköztárával.

Hogyan sül el a Facebook fegyver?

Az offline hirdetések korlátozásával a Facebook közösségi portál jelentős szerepet kapott azon választók körében, akik rendszeresen használják az internetet. A rajongói számok sok mindent elárulhatnak a pártok mobilizáló képességeiről. Ebben a Jobbik a vezető erő, amelynek 179 ezer követője van a legnagyobb közösségi portálon. Szorosan mögötte az Együtt-PM, amely 164 ezer követővel rendelkezik. A Fidesz csak a dobogó harmadik fokára fér fel, 108 ezer követőjével messze leszakadva az első két helyezett mögött.

Természetesen a puszta követők száma keveset mond el a tábor aktivitásáról. Ennél beszédesebb szám az, hogy hányan osztják meg, vagy like-olják kedvenc pártjuk bejegyzéseit. Nos, ebben a versenyben a Jobbik áll az élen 67 ezer aktív taggal, de a második helyet már elhódította a FIDESZ, a harmadik helyen pedig a kisebb, de aktív táborral rendelkező MSZP áll.

A Parlamentben lévő pártok közül az KDNP rendelkezik a legkevesebb követővel (2700), amelyet a frissen alakult PM is megelőz a Facebookon (30 ezer).

Az MSZP a videót szereti, az LMP a Twitterre koncentrál

A Facebookhoz képest a többi közösségi oldalt lényegesen kevésbé használják a pártok. A követők számát tekintve a Twitter áll a második helyen, ahol a Fidesz a nyerő 6909 követővel. Őt a Jobbik (4703), majd az MSZP követi (3100), míg a negyedik helyre az LMP jelentkezett be (2700).
Igazi érdekesség a KDNP, amely csak 80 követővel rendelkezik, de őket aktívan ellátja információval, hiszen több, mint hatezer csiripjével a nagyokkal is felveszi a versenyt.

A Youtube a harmadik legfontosabb online médiafelület. A Jobbik iránt érdeklődők használják legtöbben a videó megosztó portált, így a mezőnyt 3700 feliratkozójával ő vezeti, majd az Együtt2014 és a PM következik holtversenyben 1300 feliratkozóval. Bár az MSZP feliratkozóinak száma viszonylag alacsony, mintegy 924 fő, ám ők több ezer videó között böngészhetnek.

A Fidesz a Youtube-bal láthatólag nem törődik, összesen 161 ember követi videóikat, amit csak a DK tud alulmúlni 69 követőjével.

Pinterest? Az micsoda?

Míg szemmel láthatólag a pártok lassan kezdik felfedezni maguknak a közösségi oldalakat, egyelőre igazán csak a Facebookkal törődnek. Az LMP messze éllovas a Google+ fiókjával és 185 követőjével, rajta kívül csak az MSZP, és az Együtt 2014 vette a fáradtságot, hogy regisztráljon a Google közösségi oldalára.

Pinterest fiókja egyetlen magyar pártnak sincs, és LinkedIn-nel is csak az LMP és a PM rendelkezik.Senki nem törődik az okostelefonokkal

A pártok weboldalai az online arculat meghatározó elemei, és a szimpatizánsokkal, sajtóval való kommunikáció legfőbb eszközei. Éppen ezért a színek, a design és a tartalom mind üzenetértékű és annak összhangban illik lenni a párt üzeneteivel.
Az már önmagában sokat elmond a pártok felkészültségéről, hogy egyetlen weboldalnak sincs mobilnézete, így az okostelefonnal rendelkező társadalmi csoportok csak igen nehezen tájékozódhatnak a weboldalakon. A hírlevél esetében lényegesen jobb a helyzet, egyedül a KDNP, és az Együtt2014 nem rendelkezik feliratkozási lehetőséggel.

Weboldalak értékelése

A weboldalak megítélése igen szubjektív, ám webergonómiai szempontból mégis értékelhetőek.

A FIDESZ weboldala kontrasztos, erős színekkel operál, ami jól összhangban van az oldal tartalmával is. Hátránya, hogy sok tartalom ismétlődik az oldalon, és a gyengébbik nem képviselői szinte alig jelennek meg az oldalon. Pozitívum azonban, hogy rendelkezik gyengénlátó verzióval is.

A napokban megújult MSZP oldala modern, sok képi elemet tartalmaz, melyek elrendezése meglehetősen zavaró. Harsányságával felveszi a versenyt a legnagyobb riválisával.

Az Együtt2014 oldala kissé igénytelen kivitelezésű, azon még a párt logója sem jelenik meg. Egyetlen pozitívuma, hogy van gyengénlátó verziója.

Hasonlóan kissé kezdetleges a DK weboldala is, ám az informatívabb és jobban áttekinthető, mint szövetségesének weboldala.

A Jobbik honlapja talán a legjobban felépített, jól él a színek, és jelképek adta lehetőségekkel.(Meg kell jegyeznünk, hogy sajnálatos módon a párt üzenete enyhén szólva kirekesztő és antidemokratikus).

Az LMP weboldala, bár tartalomban talán leggazdagabb az összes párt közül, azonban, éppen a rengeteg hír, és információ miatt nincs egy egyértelmű üzenete, a háromhasábos elrendezés pedig kissé kaotikussá teszi a weboldalt. Több képi elemmel és szellősebb elrendezéssel sokat javulhatna az átláthatósága.Mi lesz a bizonytalanokkal?

A fent említetteken túl számos kérdés merülhet fel az online felületek hatékonyságával kapcsolatban, pl: a közel 50% bizonytalan szavazót hogyan lehetséges vagy egyáltalán meg lehet-e szólítani az internetes felületeken keresztül? A kis falvakban élőkhöz vagy idősebb korosztályhoz ez lenne a megfelelő kommunikációs csatorna?

Furcsa módon nem az MSZP és nem a FIDESZ az a párt, amelyik legjobban használja a fent vizsgált online felületeket. Az eredmények azt mutatják, hogy a Jobbik és az LMP az a párt, amelyik úgy tekint az internet adta lehetőségekre ahogyan azt 2014-ben tenni ajánlatos.

 

SzK
(reklámipar)

 

 

Forrás: kulcsszo.hu
 
vissza az előző oldalra

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung, hogy a legtökéletesebb képélményt alkossák meg a HDR10+ technológiával

Tovább

Négynapos sörünnepet rendeznek a Szabadság téren

Sörünnepet rendeznek június 15 és 18 között a Szabadság téren Belvárosi Sörfesztivál néven. 

Tovább

A Decathlon új kezdeményezése mozgásba hozza az országot

A Magyarországon piacvezető Decathlon hitvallásának egyik alappillére a mozgás népszerűsítése, a vállalat küldetésének tekinti, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a sportolás örömét. Kutatások bizonyítják, hogy ma több mint 4 millió magyar...

Tovább

Környezettudatos üveghulladék gyűjtés a SPAR áruházaiban

Környezetünk megóvása érdekében a SPAR Magyarország már valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházában biztosítja a csomagolási üveghulladék elhelyezését.

Tovább

Tehetséges focistákról szól az új Disney-sorozat

Új, focis sorozat indul a Disney Csatornán, ami nem csak a fiúk figyelmét fogja lekötni, hisz az izgalmas történések a lány nézők számára is bőven tartogatnak meglepetéseket. 

Tovább

Geomédia: Jön a magyar Turning Points

Hamarosan már magyar nyelven is kapható lesz a The New York Times évkönyve, a Turning Points. 

Tovább

Zenekar a lépcsőn

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt idén is a Visionary 7 készítette. A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt...

Tovább

“Adjátok vissza lányainkat”

Nemzetközi kampányhoz csatlakozott a Music FM

Tovább

Kállay-Saunders András 5. lett az idei Eurovízión!

Az 59. Eurovíziós Dalverseny döntője Koppenhágában került megrendezésre. Így Dánia egyedülálló módon másodszorra rendezhette meg a neves dalversenyt. Mint minden évben, így most is két elődöntő zajlott le. A hat döntős országgal együtt huszonhat...

Tovább

Az egyedülálló diplomások gyorsabban találnak párt

Előnyt vagy hátrányt jelent, ha egy társkereső diplomás? Vajon máshogy keresnek párt maguknak a diplomások az interneten? Az első kérdésben megoszlanak a vélemények, de a megkérdezett diplomás egyedülállók jelentős részének igenis számít, hogy...

Tovább

Még 15 napig nevezhetsz! - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

November 15-ig még lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra, ahol 25 kategóriában várják a nevezéseket. 

Tovább

Tantárgy lett ’Az Év honlapja’ pályázat

A Budapesti Metropolitan Főiskola decembertől felveszi tantárgyai közé az idén 14. alkalommal megrendezett ’Az Év honlapja’ pályázatot. 

Tovább

Veszélyben a Google titkos kereső algoritmusa?

A Google kereső titkos algoritmusa, mely ugyanakkor a Google szíve-lelke, lehet, hogy többé már nem is olyan titkos.

Tovább

5000 négyzetméteres közpark és high-tech konténerkilátó az AGORA Budapest építkezésén

Március óta zajlanak az AGORA Budapest építési munkálatai. A projekt ingatlanfejlesztője, a HB Reavis rendhagyó módon a fővárosi közösséget és jövőbeli bérlőit lepte meg egy saját építési területéből leválasztott 5000 négyzetméteres zöld...

Tovább

Formabontó közterületi kampány: szobrot tisztított a Neatly

Nemrégiben indult el Budapesten a magyar Neatly, mely ruhatisztítást és vasalást kínál online megrendelésre.

Tovább

Tokaji furmint, tokaji palackban

Kortárs formatervezésű borospalackokból nincs hiány a világban, borvidéki, autentikus palackforma azonban nem született. Ipacs Géza grafikus ebből kiindulva tervezett a tokaji száraz furmint nemzetközi sikereit támogató, időtálló palackot.

Tovább

A MITTE Communications új ügyfelekkel zárja az évet

A MITTE Communications 2014 második felében új partnerekkel bővítette ügyfélkörét. A stratégiai kommunikációs ügynökség irodája emellett jelölt az Iroda.hu szakportál által meghirdetett "Az Év Design Irodája" versenyen, melynek...

Tovább

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Gulyás Jánost nevezték ki az MEC Wavemaker közép- és kelet-európai vezetőjének

Gulyás Jánost, az MEC Magyarország ügyvezetőjét nevezte ki a vállalatcsoport az MEC Wavemaker vezetőjének a közép- és kelet-európai régióban. A kinevezést Jeremy Clark, az MEC Wavemaker EMEA-régióbeli vezérigazgatója jelentette be.

Tovább

06

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Confhotel Event

A Confhotel Csoport névadója, a Confhotel Event 2000-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a különböző létszám,- és eszközigényű vállalati...
További információk

hírlevél feliratkozás

legolvasottabb cikkek

álláskereső

Miklós Bernadett

Design Terminál, marketing és rendezvény vezető

Tovább

szavazás

Mi a véleménye a kreatív közterületi megoldásokról?

Rontják a város képét, nem tetszenek.
0%
Egy modern városban ezek megszokott dolgok.
0%
Olyan kevés van, nem is tűnik fel a jelenlétük.
0%
Tetszenek, és működnek is.
0%
Remek eszközök ezek a városmarketinghez, még többet!
98%
Korábbi szavazások

címkefelhő

áruház balaton cider coca cola corvin design display divat fiat fifa google horeca iphone karácsony könyv közbeszerzés kutatás laptop márka marketing okostelefon olimpikon online papp-váry porszívó rádió reklám rendezvény tablet tesco tévé turizmus vostro adidas aktuális arc alapítvány alkalmazás alkoholista állás allee amazon ambient apple arany penge arculat ásványvíz atl audi autó autómárka axe baba Bakos Csenge M. bank Bank baranyi réka beckham belső pr Benetton betiltás bírság blackberry blog bond bookline bor borfesztivál borsodi botrány brand btl budapest buli bulvár burger king cba classfm coke csoki csr danone David Hasselhof dekoráció dell design díj direkt marketing disney divat durex electrolux energiaital engagement étterem facebook fanta fejlesztés ferrari fesztivál film flashmob fluor fmcg foci fogyasztói bevonás fogyasztói szokás fogyasztóvédelem fotó fröccs futball fúzió gasztro gemius generali gerilla goodwill google grafika HD Honti heineken herceg hirdetés hírnév honda horec horeca humor hungarofest IBM ikea imázs index innováció instagram interjú internet ipad iphone iphone 5s iptv ital járműreklám játék jog k kampány karrier kávé Kazár Olívia Kenderesi kiállítás kocsma kóla kommunikáció konferencia könyv közmédia közösségi média kreatív kreatív közterület kríziskommunikáció kultúra kupon kutatás kutya kutyaszar lájk lap led lego lenovo libri logó london lottó luxus magazin magyarország márka marketing márton orsolya mcdonalds média médiatanács médiatervezés médiatörvény mém mercedes microsoft mikulás mindigtv mini mobil mol mozi MTVA multicégek munkaügy múzeum neofm nespresso nevetés nike nokia nyár nyomda nyomtatott sajtó obama olimpia online országimázs pálinka pályázat papp-váry paralimpikon paypal Pécs pepsi pepsi, retró, personal branding pinterest plakát playboy pláza politika pr prankvertising PRGN public relations puma QR rádió redbull reklam reklám reklámajándék reklámfelügyelet reklámfilm reklámipar reklamipar reklámjog reklámkivitelezés reklámklub reklámügynökség reklámzene rendezvény RTL sajtburesz sajtó samsung sanoma Slow Budapest social social media soproni sör söröcske spar sport starbucks stella artois strand stratégia szabadalom szálloda szatyor szerencsejáték szex Szili Eszter színház szlogen t-home T-mobile tablet tanulmány targeting társadalom tehetségkutató telefon telekommunikáció telenor termékbevezetés tesco törvény trend turizmus tv twitter üdítő ügyfél ügynökség újság unicef unicum ünnep usa utazás üzlet válság városmarketing vásárcsarnok védjegy vendéglátás verseny vicces vidámpark vine vírus vodafone vodka volkswagen VW web web2 webshop westend workshop wwf yogabook youtube zene

partnereink

Média partnereink

    

Szakmai partnereink


 


 


tudásbázis