FaceBook blog.hu

Média - TV

„Hányszor lehet büntetlenül énekelni egy refrént?”

2013.01.30

Magyarországon virágkorukat élik a televíziós tehetségkutató műsorok. Most, hogy a tavalyi idény végleg lezárult a „The Voice” fináléjával, íme egy kis összefoglaló körkép a kortárs televíziózás egyik legnépszerűbb műfajáról.

A műfaj gyakorlatilag egyidős a televíziózás elterjedésével. A legelső tehetségkutató műsorok Amerikában jelentek meg, a többes szám indokolt: 1948-ban egyszerre futott a The Original Amateur Hour Ted Mack vezetésével, illetve az Arthur Godfrey által irányított Talent Scouts. Mindkét műsorban amatőr művészek versenyeztek különféle kategóriákban, és mindkettő kimenetelét a közönségszavazatok döntötték el. Magyarországon a Ki mit tud? sorozat volt az úttörő, melynek legelső szériáját a királyi televízión 1962-ben egyébiránt az akkor 15 éves Kern András nyerte a következő produkcióval:


Fotó:Gettyimages


Mára persze a kereskedelmi televíziózás ezt a műfajt is szinte kisajátította magának. Az „újkori tehetségkutatás” megjelenését nemzetközi szinten 2002-re tenném, amikor is az Egyesült Államokban elindult az azóta is sikeres American Idol első szériája. Ezt rengeteg hasonló struktúrájú műsor követte, többek között a Got Talent, az The X Factor és a The Voice sorozatok. Ezek között kisebb-nagyobb eltérések vannak, például a Got Talent műsorokban gyakorlatilag bármilyen produkcióval ki lehet állni a zsűri/mentorok/mesterek és a közönség elé, míg az utóbbi kettőbe kizárólag énekeseket várnak.

Magyarországon a Ki mit Tud?- és a Táncdalfesztivál-éra 1994-ben ért véget, ezt követte egy csaknem tízéves szünet, amit csak az 1998-ban a TV2-n sugárzott Kifutó tört meg. 2003-ban szintén a TV2-n indult a Megasztár, ami időközben kiegészült az (eddig) egyfelvonásos Megatánccal, illetve a The Voice-szal. Az RTL Klub sem maradt le, a konkurens csatorna 2007-ben indította útjára a Csillag születik sorozatot, majd a 2010-ben az X-faktort. (Érdekesség: a Magyar Televíziónak 1987-ben már volt egy Csillag Születik című műsora, melyben többek között – egy kezdeti felállásban – a Bonanza Banzai is feltűnt.


Tehetségkutató műsorok számának alakulása 1962-től 2012-ig Magyarországon
 

De vajon meddig lehet ezt még fokozni? 2012-ben ugrásszerűen nőtt az ilyen jellegű műsorok száma, az eddigi, évente nagyjából kettő helyett hat széria mutatta hetekig a feltörekvő tehetségeket. Az X-faktor, a Csillag születik 4, a Megasztár 6, és a The Voice mellett a Magyar Televízió is helyet követel: elindította a Fölszállott a páva című népzene- és néptáncvetélkedőt, illetve hasonló (szavazós) struktúrát kölcsönzött az Eurovíziós Dalfesztivál indulóját kereső A Dal című műsornak.

A tehetségkutató műsorokról megoszlik a társadalom véleménye, de a nézettségi mutatók mégiscsak a létjogosultságukat támasztják alá világszerte. A tavalyi X-faktor Magyarországon a válogatóktól kezdve vezette a toplistát, nézettsége nagyjából kétmillió fő felett volt minden egyes adás alkalmával.

És vajon mi magyarázza a nézettséget? Mert a tehetségkutatók sikeresek, a statisztikák nem hazudnak. Olyan ez, mint egy modern népmese. Ahol a szegény ember legkisebb fia bulvárköntösbe öltöztetve elindul a vándorútra, tarsolyában a hamuba sült tehetségével, kiállja a próbákat, majd az élő adásokat, a kritikát, szeme előtt csak egy cél lebeg: elnyerni a fele királyságot, vele az (el)ismertséget, és akár a halhatatlanságot. Az pedig, hogy mi ezt nyomon követhetjük, vele izgulhatunk és akár segíthetünk is neki sms vagy telefonhívás formájában, csak a ráadás.

Baranyi Réka
(reklámipar)

 
Címkék: tehetségkutató, tv
vissza az előző oldalra

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung

Új együttműködést hozott létre a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung, hogy a legtökéletesebb képélményt alkossák meg a HDR10+ technológiával

Tovább

Négynapos sörünnepet rendeznek a Szabadság téren

Sörünnepet rendeznek június 15 és 18 között a Szabadság téren Belvárosi Sörfesztivál néven. 

Tovább

A Decathlon új kezdeményezése mozgásba hozza az országot

A Magyarországon piacvezető Decathlon hitvallásának egyik alappillére a mozgás népszerűsítése, a vállalat küldetésének tekinti, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a sportolás örömét. Kutatások bizonyítják, hogy ma több mint 4 millió magyar...

Tovább

Környezettudatos üveghulladék gyűjtés a SPAR áruházaiban

Környezetünk megóvása érdekében a SPAR Magyarország már valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházában biztosítja a csomagolási üveghulladék elhelyezését.

Tovább

Tehetséges focistákról szól az új Disney-sorozat

Új, focis sorozat indul a Disney Csatornán, ami nem csak a fiúk figyelmét fogja lekötni, hisz az izgalmas történések a lány nézők számára is bőven tartogatnak meglepetéseket. 

Tovább

Geomédia: Jön a magyar Turning Points

Hamarosan már magyar nyelven is kapható lesz a The New York Times évkönyve, a Turning Points. 

Tovább

Zenekar a lépcsőn

A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt idén is a Visionary 7 készítette. A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje közel 3000 embert mozgatott meg a Múzeumok Éjszakáján. A kampányt...

Tovább

“Adjátok vissza lányainkat”

Nemzetközi kampányhoz csatlakozott a Music FM

Tovább

Kállay-Saunders András 5. lett az idei Eurovízión!

Az 59. Eurovíziós Dalverseny döntője Koppenhágában került megrendezésre. Így Dánia egyedülálló módon másodszorra rendezhette meg a neves dalversenyt. Mint minden évben, így most is két elődöntő zajlott le. A hat döntős országgal együtt huszonhat...

Tovább

Az egyedülálló diplomások gyorsabban találnak párt

Előnyt vagy hátrányt jelent, ha egy társkereső diplomás? Vajon máshogy keresnek párt maguknak a diplomások az interneten? Az első kérdésben megoszlanak a vélemények, de a megkérdezett diplomás egyedülállók jelentős részének igenis számít, hogy...

Tovább

Még 15 napig nevezhetsz! - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

November 15-ig még lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra, ahol 25 kategóriában várják a nevezéseket. 

Tovább

Tantárgy lett ’Az Év honlapja’ pályázat

A Budapesti Metropolitan Főiskola decembertől felveszi tantárgyai közé az idén 14. alkalommal megrendezett ’Az Év honlapja’ pályázatot. 

Tovább

Veszélyben a Google titkos kereső algoritmusa?

A Google kereső titkos algoritmusa, mely ugyanakkor a Google szíve-lelke, lehet, hogy többé már nem is olyan titkos.

Tovább

5000 négyzetméteres közpark és high-tech konténerkilátó az AGORA Budapest építkezésén

Március óta zajlanak az AGORA Budapest építési munkálatai. A projekt ingatlanfejlesztője, a HB Reavis rendhagyó módon a fővárosi közösséget és jövőbeli bérlőit lepte meg egy saját építési területéből leválasztott 5000 négyzetméteres zöld...

Tovább

Formabontó közterületi kampány: szobrot tisztított a Neatly

Nemrégiben indult el Budapesten a magyar Neatly, mely ruhatisztítást és vasalást kínál online megrendelésre.

Tovább

Tokaji furmint, tokaji palackban

Kortárs formatervezésű borospalackokból nincs hiány a világban, borvidéki, autentikus palackforma azonban nem született. Ipacs Géza grafikus ebből kiindulva tervezett a tokaji száraz furmint nemzetközi sikereit támogató, időtálló palackot.

Tovább

A MITTE Communications új ügyfelekkel zárja az évet

A MITTE Communications 2014 második felében új partnerekkel bővítette ügyfélkörét. A stratégiai kommunikációs ügynökség irodája emellett jelölt az Iroda.hu szakportál által meghirdetett "Az Év Design Irodája" versenyen, melynek...

Tovább

Új marketing vezető a Hello Event élén

A rendezvényszervező ügynökség marketing igazgatói posztját Urbán Luca viszi tovább, míg Mórocz Melinda továbbra is a szervezet kreatív igazgatója marad.

Tovább

Gulyás Jánost nevezték ki az MEC Wavemaker közép- és kelet-európai vezetőjének

Gulyás Jánost, az MEC Magyarország ügyvezetőjét nevezte ki a vállalatcsoport az MEC Wavemaker vezetőjének a közép- és kelet-európai régióban. A kinevezést Jeremy Clark, az MEC Wavemaker EMEA-régióbeli vezérigazgatója jelentette be.

Tovább

09

1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Andersoon&Blaise

Fő feladat: Ötleteken dolgozunk, amik elválasztják a BRAND-et a zsúfolt tömegektől. Ötleteken, amik a fogyasztók számára értékessé teszik a...
További információk

hírlevél feliratkozás

legolvasottabb cikkek

álláskereső

Miklós Bernadett

Design Terminál, marketing és rendezvény vezető

Tovább

szavazás

Mi a véleménye a kreatív közterületi megoldásokról?

Rontják a város képét, nem tetszenek.
0%
Egy modern városban ezek megszokott dolgok.
0%
Olyan kevés van, nem is tűnik fel a jelenlétük.
0%
Tetszenek, és működnek is.
0%
Remek eszközök ezek a városmarketinghez, még többet!
97%
Korábbi szavazások

címkefelhő

áruház balaton cider coca cola corvin design display divat fiat fifa google horeca iphone karácsony könyv közbeszerzés kutatás laptop márka marketing okostelefon olimpikon online papp-váry porszívó rádió reklám rendezvény tablet tesco tévé turizmus vostro adidas aktuális arc alapítvány alkalmazás alkoholista állás allee amazon ambient apple arany penge arculat ásványvíz atl audi autó autómárka axe baba Bakos Csenge M. bank Bank baranyi réka beckham belső pr Benetton betiltás bírság blackberry blog bond bookline bor borfesztivál borsodi botrány brand btl budapest buli bulvár burger king cba classfm coke csoki csr danone David Hasselhof dekoráció dell design díj direkt marketing disney divat durex electrolux energiaital engagement étterem facebook fanta fejlesztés ferrari fesztivál film flashmob fluor fmcg foci fogyasztói bevonás fogyasztói szokás fogyasztóvédelem fotó fröccs futball fúzió gasztro gemius generali gerilla goodwill google grafika HD Honti heineken herceg hirdetés hírnév honda horec horeca humor hungarofest IBM ikea imázs index innováció instagram interjú internet ipad iphone iphone 5s iptv ital járműreklám játék jog k kampány karrier kávé Kazár Olívia Kenderesi kiállítás kocsma kóla kommunikáció konferencia könyv közmédia közösségi média kreatív kreatív közterület kríziskommunikáció kultúra kupon kutatás kutya kutyaszar lájk lap led lego lenovo libri logó london lottó luxus magazin magyarország márka marketing márton orsolya mcdonalds média médiatanács médiatervezés médiatörvény mém mercedes microsoft mikulás mindigtv mini mobil mol mozi MTVA multicégek munkaügy múzeum neofm nespresso nevetés nike nokia nyár nyomda nyomtatott sajtó obama olimpia online országimázs pálinka pályázat papp-váry paralimpikon paypal Pécs pepsi pepsi, retró, personal branding pinterest plakát playboy pláza politika pr prankvertising PRGN public relations puma QR rádió redbull reklám reklam reklámajándék reklámfelügyelet reklámfilm reklamipar reklámipar reklámjog reklámkivitelezés reklámklub reklámügynökség reklámzene rendezvény RTL sajtburesz sajtó samsung sanoma Slow Budapest social social media soproni sör söröcske spar sport starbucks stella artois strand stratégia szabadalom szálloda szatyor szerencsejáték szex Szili Eszter színház szlogen t-home T-mobile tablet tanulmány targeting társadalom tehetségkutató telefon telekommunikáció telenor termékbevezetés tesco törvény trend turizmus tv twitter üdítő ügyfél ügynökség újság unicef unicum ünnep usa utazás üzlet válság városmarketing vásárcsarnok védjegy vendéglátás verseny vicces vidámpark vine vírus vodafone vodka volkswagen VW web web2 webshop westend workshop wwf yogabook youtube zene

partnereink

Média partnereink

    

Szakmai partnereink


 


 


tudásbázis